Fried pizza sticks with arugula and datterino tomatoes.
Fried Angioletti
Don Antonio creates this celebration of Neapolitan cuisine in the 80s. Tomato, provola cheese and more cheese; crispy outside and soft inside, because we start by frying it and then we place it into the oven, so as to create that irresistible crust. What makes it unique is the sauce, who’s secret recipe we jealously guard… indeed, greedily!
Sicilian datterini cherry tomato sauce, light dough, the lively flavor of garlic placed in the center of the disc and then the bold taste of pecorino, black pepper and oregano. It evokes our grandmother’s sauce, chopped tomatoes that gradually become a rich and velvety sauce. This is a real signature dish, the Starita dish that is spoken of all over the world and that is well recognized throughout Italy.
The pizza dough is rolled in the shape of a horseshoe and plunged into the fryer: the result is a delicate fry, soft on the inside and fragrant outside. The creamy filling is of fresh sheep’s milk ricotta cheese, cicoli (pork cracklings) and black pepper. The name of the dish originates from the comment of a loyal customer, manager of the Youth Academy of Napoli football: “Chest nunn’ è buon, chest so proprie e corn’ e Maradona!” (“This isn’t just good, this is as thrilling as Maradona’s horns!”). To be tried if you wish to feel the emotion of scoring a goal!
They come from a recipe of Don Antonio’s mother, who loved to eat these small cylindrical pieces of fried pizza dough sprinkled with sugar. They are ideal both as an appetizer, accompanied by fresh tomato and arugula, and as a dessert, garnished with Nutella or pistachio cream. Be careful though, because they can be addictive…
Don Antonio crea questa celebrazione della cucina partenopea negli anni ‘80. Pomodoro, provola e formaggio; croccante all’esterno e morbida dentro, perché prima la friggiamo e poi la passiamo al forno, così si crea quella crosticina irresistibile. Ciò che la rende unica è la ricetta segreta della salsa, che custodiamo gelosamente… anzi, golosamente!
Sughetto di datterini siciliani, impasto leggero, il sapore vivace dell’aglio posto al centro del disco, e poi il gusto deciso del pecorino, del pepe e dell’origano. La salsa ricorda il sugo delle nonne, in un equilibrio perfetto di gusto e fragranza. Questo è un vero signature dish, il piatto Starita di cui si parla in tutto il mondo e che tutta Napoli sa ben riconoscere.
La pasta della pizza viene arrotolata a ferro di cavallo e poi immersa nella friggitrice: il risultato è un fritto leggero, soffice all’interno e fragrante all’esterno. Il ripieno cremoso è di ricotta di pecora fresca, cicoli e pepe. Il nome del piatto ha origine dal commento di un affezionato cliente, dirigente del Settore Giovanile del Napoli: “Chest nunn’è buon, chest so proprie e corn’ e Maradona!”. Da provare per sentire l’emozione del goal!
Nascono da una ricetta della mamma di don Antonio, che amava mangiare questi piccoli pezzi cilindrici di impasto di pizza fritto spolverati di zucchero. Sono ideali sia come antipasto, accompagnati da pomodoro fresco e rucola, sia come dessert, guarniti con Nutella o crema di pistacchio. Attenzione però, perché possono creare dipendenza..
Fried Angioletti
Fried pizza sticks with arugula and datterino tomatoes.
Frittatina di pasta
With béchamel sauce, ham and provola cheese.
Rice Arancino
With ham and provola cheese.
Potato Crocchè
With provola cheese and pepper.
Stuffed zucchini flower
With sheep’s milk ricotta cheese and black pepper.
Gluten-free options are available in all our locations.
In tutte le nostre sedi
sono disponibili opzioni senza glutine